logo facebook ad

Crowdfundingová kampaň je spustená! Pridajte sa aj vy a pomôžte s realizovaním 2. ETAPY. Kampaň môžete podporiť na 👉 StartLabe 👈 .  

Prvú etapu projektu Lavička si hľadá kamošku sme úspešne zvládli v roku 2021. Vytvorený priestor na oddych a trávenie voľného času využívajú predovšetkým mladí a rodiny s deťmi. Cieľ premeniť nevyužívané nábrežie rieky Kysuca na modernú a príjemnú oddychovú zónu pre všetkých však nie je naplnený.

V reakcii na pozitívnu odozvu z verejnosti, projekt chystá druhú etapu, ktorá bude zameraná na zlepšenie prístupnosti pre seniorov, mamičky s kočíkmi a ľudí s obmedzenou pohyblivosťou. Oddychová zóna bude inkluzívna a vybavená špeciálnymi lavičkami s operadlom a prispôsobenými chodníkmi, aby boli prístupné pre všetkých. K projektu sa tiež pridajú vzdelávacie tabule o vtáctve v lokalite. 

Myšlienka na projekt "Lavička si hľadá kamošku" vznikla na jeseň 2020. Keďže KERIC sídli pri rieke Kysuca už 20 rokov, uvedomovali sme si nevyužitý potenciál nábrežia Kysuce. Vypracovali sme projekt, ktorý sme po diskusii s komunitou v Čadci a tiež s relevantnými úradmi rozdelili na tri etapy. Prvá etapa obsahovala schody ku Kysuci, štyri veľké lavičky a minimólo a zrealizovali sme ju s podporou Nadácie KIA, Nadácie Pontis a STARTLABom v lete 2021. Prvá časť už úspešne slúži verejnosti 20 mesiacov. Prichádzajú tu mladí ľudia, rodiny s deťmi a často tu majú hodiny deti so spojenej špeciálnej školy, ale aj z iných základných škôl.

Počas 20 mesiacov sa tu uskutočnil jeden hudobný festival, viacero vzdelávacích aktivít ku dňu Zeme. Druhá etapa projektu je cielená na ľudí s obmedzeným pohybom - seniori, vozíčkari, rodičia s deťmi v kočíku. Táto časť je naplánovaná inkluzívne, podporne, ale rozširuje už vzniknutú prvú etapu projektu a rozšíri možnosti využitia nábrežia Kysuce. Nečakaným efektom prvej časti projektu bolo presťahovanie sa vodného vtáctva do tejto oblasti - kačky, volavky. Preto chceme aj osadiť informačné tabule o vtákoch, ktoré tu je možné vidieť a čím ich je možné kŕmiť.

Cieľom projektu je vybudovať druhú časť oddychovej zóny Lavička a táto časť bude prioritne určená pre ľudí s obmedzeným pohybom a to hlavne:

  • seniorom, ktorí budú môcť využiť lavičky s operadlami a prístupový chodník so železnej konštrukcie, na ktorom sa dajú využiť paličky
  • mamičkám s kočíkmi, ktoré budú môcť po prístupovom chodníku zísť ku lavičkám, ktoré budú osadené v brehu Kysuce
  • vozičkárom s doprovodom, ktoré budú môcť po prístupovom chodníku zísť ku lavičkám, ktoré budú osadené v brehu Kysuce
  • celej verejnosti, pretože dobudovaním druhej etapy sa zvýši kapacita oddychovej zóny Lavička aj na organizovanie verejných podujatí ako sú hudobné produkcie, vzdelávacie aktivity

Oddychová zóna Lavička skvalitňuje už teraz život v exteriéri v Čadci. V tomto momente je využívaná najmä mládežou alebo rodičmi s deťmi od dvoch rokov. Nová časť oddychovej zóny skvalitní život a možnosti trávenia času v prírode, pri rieke najmä seniorom, mamičkám s kočíkmi a ľuďom na vozíku. Budú mať možnosť si pri rieke posedieť, pozorovať vtáky, ktoré tu žijú alebo prilietajú, stretnúť sa s priateľmi. Práve táto cieľová skupina získa pekný priestor, ktorí bude dostupný.

KERIC je aktívny v oblasti neformálneho vzdelávania. Už prvú etapu sme pravidelne využívali na workshopy s ekologickými témami pre žiakov základných škôl. Oddychová zóna sa dá využívať ako outdoorová učebňa a viaceré školy ju takto začali využívať. Všimli sme si pravidelné (raz týždenne) návštevy žiakov zo Spojenej špeciálnej školy.

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: