david taliansko bew top

Moja cesta za dobrovoľníctvom začala počas tohtoročného svetového týždňa dobrovoľníctva. Popri hľadaní ponúk s lokálnym angažovaním sa v Bratislave som natrafil na zahraničné ponuky na stránke Keric-u. Zhodou náhod organizovali v ten týždeň Lenka a Šimon online stretko pre potencionálnych dobrovoľníkov. Počas tohoto spomenula Lenka možnosť ísť na dva mesiace na juh Talianska na sociálnu farmu a síce ostávali posledné miesta. Na druhý deň som teda poslal životopis, o tri dni na to prebehlo interview s koordinátormi projektu z prijímajúcej organizácie v Taliansku a o ďalšie dva dni som dostal odpoveď potvrdzujúcu moje miesto na projekte.

image002

Projekt sa volá TEAM FOR HEALTHY LIFE (European Solidarity Corps) a podieľa sa na ňom dokopy 14 dobrovoľníkov z 10 krajín. Primárnym poslaním projektu a sociálnej farmy ako takej je zvyšovanie povedomia o mentálnom zdraví, solidarite v komunite a pomoc ľudom, ktorí sú znevýhodnení akýmkoľvek spôsobom. Každý týždeň organizujeme skupinové aktivity ako pletenie košíkov, zber olív, hrnčiarenie, výrobu cestovín, prácu so zvieratami, spoznávanie okolitých miest a popri tom pomáhame na farme všade tam kde je treba (obkopávanie a hnojenie stromov, práca v skleníkoch, kosenie, dojenie, pílenie dreva, …).

image005image004

Majiteľka farmy tiež organizuje skupinové stretnutia, ktoré v podstate vytvárajú bezpečnú zónu na zdieľanie čohokoľvek a kýmkoľvek, teda vrátane nás, dobrovoľníkov. Práca je veľmi zmysluplná a náročná zároveň a všetci dobrovoľníci na dennej báze vykračujú zo svojich komfortných zón. Časté sú situácie vyžadujúce si veľa porozumenia a trpezlivosti, zahodenie predsudkov a dávku pokory. 

image008

Táto skúsenosť ešte nieje úplne na konci, ale určite predčila očakávania väčšiny dobrovoľníkov, keďže projekt nám dáva obrovský priestor na sebarozvoj a sebapoznanie, nabáda nás žiť prítomnosťou a oceňovať krásy jednoduchého života na farme. 

Dávid Fportrait fotoilo

Okt 2022- Dec 2022

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Taliansko

 
 
Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: