kenya organization(Jedno z pracovných stretnutí. V rámci zlepšovania života imigrantov sa spájame s inými organizáciami a navzájom si pomáhame. Na tomto stretnutí sme zahájili spoluprácu so SlumTV, ktorí nám pomôžu šíriť príbehy migrantov.)

Zdravím všetkých čitateľov zo slnkom zaliatej Afriky!

Mojim domovom sa na niekoľko mesiacov stala pestrofarebná Keňa. Krajina možného i nemožného. Krajina plná kontrastov. Krajina, v ktorej chodník nie je výsadou, ale slúži rovnako pre všetkých – ako pre chodcov, tak aj pre motorkárov, či dobytok! Krajina, v ktorej vznikla známa fráza Hakuna Matata (No Problem), ktorá v tejto krajine nie je len bohapustou frázou.

Hakuna Matata je životný štýl, ktorý Keňania s láskou aplikujú takmer vo všetkých oblastiach svojho života. Je jedno, či ste práve v nekonečnej zápche, v preplnených uliciach Nairobi, uprostred rozvášneného davu vyháňaného ozbrojenými silami, či na motorke predierajúcej sa davom kráčajúcich ľudí po chodníku – prosto Hakuna Matata!


(1: Po ceste z Mt. Margaret; 2: Mt. Margaret; 3: Teliatka pasúce sa za domom. Áno, tá kocka tehál vzadu je dom.)

Čas letí ako voda, ani neviem ako a už som tu zo dva mesiace! A čo tu vlastne robím? Občas sa pýtam to isté aj ja! Čo tu vlastne robím?! Nuž, okrem kladenia si tejto otázky počas ťažkého vstávania, občas nachádzam aj odpoveď v náplni svojej práce. No dobre, už Vás nebudem naťahovať a prejdem k veci!

Dostal som tú česť pridať sa do tímu Youth Voices Community (YVC) – komunity, ktorá sa venuje ľuďom migrujúcim do Kene z krajín ako napríklad Južný Sudán, Somálsko či Kongo. Títo ľudia utekajú pred vojnovými konfliktmi, či perzekúciami, častokrát s prázdnymi rukami, zachraňujúci holé životy. Mnohí počas nebezpečného presunu prichádzajú o svojich blízkych. Ani si nevieme predstaviť, čím si títo ľudia prechádzajú v snahe zachrániť seba a svojich blízkych.

IMG 20220309 151204(Čerství absolventi nášho edukačného programu. Po mojom boku môžete vidieť skvelých učiteľov - Daniel (vľavo), Stephen (vpravo))

V snahe zlepšiť kvalitu ľudí skúšaných ťažkými životnými údelmi, venujú členovia komunity svoju pozornosť na právnu pomoc ľuďom v núdzi, ktorých informovanosť je po príchode do krajiny veľmi biedna, ba až priam nulová a štát veľa snahy na zlepšenie nevynakladá. YVC taktiež sprostredkovávajú hodiny angličtiny pre všetkých – malých i veľkých. V poobedňajších hodinách prebieha v našom centre doučovanie žiakov a vďaka dobrému internetu a niekoľkým počítačom pracujeme aj na zlepšovaní digitálnych zručností, ktoré sú v súčasnosti potrebné ako soľ. V tejto komunite zastávam pozíciu content creatora, čo znamená, že spravujem sociálne siete našej organizácie a ich príspevky. Inými slovami, hrám sa s fotkami, behám pomedzi ľudí s foťákom a potom to dávam na internet. To však nie je všetko! V blízkej budúcnosti ma tiež čaká práca, ktorej som sa najviac tešil i bál zároveň – interview.


(Študenti, na Kenskom Certifikáte Základného Vzdelávania (KCPE)/(slovenský monitor))

Mojou úlohou pre nasledujúce mesiace bude spovedať ľudí, ktorí by sa chceli podeliť o svoj životný príbeh, či už veselý alebo smutný. Vzhľadom k tomu, čím si migranti prechádzajú, očakávam skôr smutné príbehy, ktoré však zároveň sprevádza vnútorná sila nevzdať sa ani v tých najhorších situáciách, aké si miestami nevieme predstaviť. Keďže ma baví počúvať ľudí a ich príbehy, veľmi sa na to teším a verím, že táto práca pomôže aspoň trochu nahliadnuť do sveta ľudí, ktorí pre nepriazeň osudu museli opustiť všetko, čo doposiaľ poznali a vydali sa naprieč neznámu do iného sveta – sveta plného nástrah a ľudí, ktorí im úmyselne hádžu polená pod nohy len preto, lebo..ja vlastne ani neviem prečo..prečo vlastne má niekto potrebu robiť zle niekomu, kto sa len snaží prežiť?!

IMG 20220416 110330(Menší výletik do prírody by sa nezaobišiel bez selfie!)

Každopádne, aby som sa tu viac neopúšťal, dodám len toľko, že zatiaľ si to náramne užívam. Život v Keni má svoje výhody aj nevýhody. Akonáhle vyjdete do ulíc, stretnete sa so všetkým – radosťou i utrpením, smiechom i smútkom, úprimnosťou i falošnosťou. Nevyhnete sa ničomu, je to nemožné. Ako beloch neuniknete pozornosti nikoho. Ach jaj, zase sa opúšťam, tak ešte trošku pozitivity k záveru :) Áno, je pravda, že denne prichádzam do kontaktu s krutým svetom plného negatívnych vecí, na druhej strane práve v tom nachádzam aj kopec pozitívnych momentov. Učím sa vážiť si veci, ktoré u nás doma považujeme za samozrejmosť. Stretávam úžasných ľudí, ktorí mi ukazujú, že aj keď sa s Vami život nemazná, so správnym postojom dokážete aj nemožné.

IMG 20220315 171810 054(Večera s mojou kenskou rodinou. Milí čitatelia, toto sú Mwangovci.)

Ľudia, ktorí mi svojimi príbehmi pripomínajú, že so svojimi malichernými problémami, ktoré si nesiem z Európy, sa nemám až tak zle, než som si pôvodne myslel. Učím sa, že materiálne bohatstvo nedeterminuje moje šťastie a že sú to práve maličkosti, ktoré mi pomáhajú vyjasniť deň. Tie dobré maličkosti, ktoré mi pomáhajú zabudnúť na to zlé. To je z mojej strany asi všetko. I keď by som dokázal napísať celé litánie o tejto krajine, v najlepšom treba prestať, takže zvyšok niekedy inokedy :) Ja si na záver dňa ešte idem dopriať prvotriedne mango za 15 centov a studenú sprchu :) .. Počkať, opäť nám netečie voda..tak na seba aspoň vylejem kýbel vody.. a to mango bude aj tak chutiť skvelo :) Tak sa teda majte na tom Slovensku, dajte si za mňa nejaké to čapované a bryndzáky a hlavne nezabúdajte na všetky tie drobnosti, pre ktoré sa oplatí mať rád život :)


(1: Prvé mango, ktoré som osobne strhol priamo zo stromu. Pamätný moment pre belocha.; 2: Moja Kenská starká z kmeňa Luja. Tohto roku sa dožila 104 rokov!; 3: Moji úžasní sprievodcovia a sprievodkyne po dedine zvanej Butere. Lepších som si nemohol priať!; 4: Fotenie so mnou sťa by celebritou po omši sa stala súčasťou môjho života.)

S pozdravom,
Matúš Basanda a.k.a. „toten vychodňar, co bul v Afrike a prišol neopaľeny“

IG: @mtsbsnd
FB: Matúš Basanda
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

P.S. Ak na tom budete najhoršie, vedzte, že zajtra strávim 2 hodiny praním svojho oblečenia. Nie, nebudem sa dívať na hypnotizujúci prací cyklus, ale pekne si to odperiem ručne stručne :)

.

Ak vás toto dobrovoľníctvo zaujalo, navštívte našu ponuku dobrovoľníctva v zahraničí a porozhliadnite sa aj vy po svojom vysnenom projekte.

Na dobrovoľníctvo Európskeho Zboru Solidarity môže ísť každý mladý človek od 18 do 30 rokov maximálne raz za život. Všetky náklady spojené s projektom sú preplácané EÚ.

logo esc  globers

 

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: