aurora zuzka norsko 2023

K projektu som sa dostala vďaka KERICU. Po zúčastnení sa na infostretku mi pravidelne emailom chodili všetky ponuky dobrovoľníctva v zahraničí. Pôvodne som chcela vycestovať do Španielska alebo Talianska, čo však nevyšlo, ale ani to neľutujem, pretože všetko je vždy tak ako má byť a deje sa z niakého dôvodu. V septembri som dostala mail, last-minute ponuka v Nórsku. Prihlášku som si poslala, pretože ma zaujal projekt. Všetko prebehlo veľmi rýchlo a po tom ako som dostala odpoveď, že ma prijali som sa o tri týždne ocitla v Nórsku.

Bývam v malej dedinke na severe Nórska s názvom Vevelstad s počtom obyvateľov okolo 4OO, z čoho mám pocit že som videla asi len 100. Na projekte som začínala s Jazzmine, mladým nemeckým dievčaťom pôvodom z Filipín, ktorá sa však rozhodla projekt ukončiť skôr, pretože tu nebola šťastná. Od januára teda bývam sama v dome pre dobrovoľníkov, s výhľadom na more a hory a nemôžem si to vynachváliť.

vevelstad

Hlavnou myšlienkou projektu je sociálna a kreatívna práca. Úlohou dobrovoľníka je vytvárať nové projekty, voľnočasové aktivity a aktívne sa zapájať už do prebiehajúcich aktivít. K pravidelným aktivitám patrí napr. varenie s deťmi v škole ako súčasť neformálneho vzdelávania, aktivity v domove dôchodcov alebo otvorená „kaviareň“ v našom dobrovoľníckom centre, ktorú každú stredu navštevujú staršie dámy, kde spolu hráme spoločenskú hru yatzy a rozoberáme rôzne témy zo života. V zime som vytvorila krátky film, v ktorom účinkovali deti zo školy s námetom Frozen Olafove Vianoce.

Spolu s Jazzmine sme vytvorili spevácky krúžok, v ktorom pokračujem a ktorý navštevuje skupina dievčat zo školy. Vtipné je, že nikdy pred tým ako som sa ocitla v Nórsku som nespievala, ak nepočítam svoje spevácke výkony v sprche. A teraz vediem spevácky krúžok, spievam na akciách pre dôchodcov alebo v domove dôchodcov. Myslím si, že každý dobrovoľník zažije na svojom projekte niečo, čo ho donúti vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. V pláne mám aj nové projekty napr. kurz maľby. S prichádzajúcou jarným obdobím začíname aj s čistením pláží, do tejto aktivity sa môže zapojiť ktokoľvek z obce.

Súčasťou projektu je aj jazykový kurz nórčiny. Takmer každý tu však ovláda anglický jazyk, takže sa tu človek bez problémov dohovorí.

aktivity vevelstad zuzka

Ľudia v obci sú veľmi milí, nápomocní, všetci ma poznajú, všetci sa mi zdravia a každý tu so mnou prehodí pár slov. Nóri sú veľmi pohostinný a priateľský ľudia, no trošku viac uzavretý, takže si k nim človek musí nájsť cestu. Človek tu má na výber aj niekoľko voľnočasových aktivít, vďaka čomu môže byť súčasťou miestnej komunity. Ja navštevujem hodiny tanca so seniormi, kde sa človek nielenže naučí veľa nového ale sa aj z chuti pobaví, častokrát sám na sebe. Okrem tanca chodím na futbalové tréningy s pubertiakmi zo školy. Sem tam si zájdem aj do posilňovne, ktorá je tu zdarma pre všetkých. Konečne začala jar a tak veľa času trávim vonku na prechádzkach s Heidi. Heidi je moja Nórska mamina, pretože mi veľmi pripomína tú moju. Je to fakt úžasná žena a som rada, že som ju spoznala.

norkso vevelstad komunita

Načo sa treba pripraviť je počasie a ceny v Nórsku. Zima je ozaj dlhá, dni sú veľmi krátke a ešte v marci napadlo pol metra nového snehu. Odporúčam si pribaliť na cestu vitamín D. Ale aj ten sneh má svoje čaro a ja som si užívala prechádzky po okolí. Som skutočne veľký milovník prírody a turistiky a myslím si, že som si nemohla vybrať lepšie miesto. Všetko naokolo je tu naozaj niekedy ako z rozprávky. Videla som dychberúcu polárnu žiaru, skúsila som si bežkovanie, užívala si spoločnosť aj samotu.

Ceny v Nórsku sú v niečom porovnateľné s našimi a v niečom totálne prestrelené. Badžet na jedlo, ktorý dostaneš, ti postačí na nákup potravín, no ceny za drogériu, oblečenie alebo lístky na vlak či autobus sú tu vyššie. O tých za letenky radšej pomlčím. Rovnako aj ceny za služby sú vysoké ako napr. jedlo v reštaurácií, či ubytovanie. Z tohto dôvodu skôr cestujem a spoznávam okolité ostrovy alebo miesta. Treba však mať určite niečo našetrené pred odchodom.

on arrival norsko zuzka

Vďaka on- arrival a mid-term seminárom sa mi podarilo viac spoznať Oslo, navštíviť Bergen a Balestrand.

bronoysund norsko 2023

Cítim sa tu ako doma. Mám pocit, že sa mi bude skutočne ťažko odchádzať a keby tu nebola taká dlhá zima a nórčina nebola tak ťažký jazyk, vedela by som si tu predstaviť žiť. Nehovorím, že kdekoľvek v Nórsku ale na tomto mieste áno. Naučila som sa tu niečo o sebe. Naučila som sa viac hovoriť o svojich pocitoch, naučila som sa vymedzovať si hranice, naučila som sa nebáť hovoriť anglicky aj keď nie gramaticky správne, no nebáť sa rozprávať. Všetci ma tu podporujú a vďaka tomu pracujem na svojej sebeláske. Pre mňa tieto veci znamenajú veľa, pretože sa vraciam k svojmu ja, skôr než sa začalo báť. Každému by som dopriala túto skúsenosť a viem, že vycestovať na dobrovoľnícky projekt bolo jedným z mojich najlepších rozhodnutí v živote. Všetko čo som sa naučila sama o sebe a všetky tie zážitky sú na nezaplatenie. Moje spomienky budú so mnou už navždy v mojom živote.



 

Zuzana Szabóová

Okt 2022 - Júl 2023

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

IG: @zana_.zu._

 

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: