Veľa ľudí sa ma pýta, čo som robil na svojej dobrovoľníckej činnosti v Španielsku, tak vám dnes tento príbeh trochu rozpoviem.

Začnem tým, že vám poviem niečo o Burgose. Ak vás prvé napadne pri Španielsku more a veľa slnka, tak vás trochu sklamem. Burgos, mesto, v ktorom som dobrovoľníčil je 250 kilometrov na sever od Madridu a všetci čo sú odtiaľto, vám povedia, že je to jedno z najstudenších miest Španielska. Sú to také Kysuce Španielska, len tam viac fúka a je vyššie položené, 856 m n.m.. Bol som ale veľmi potešený, keď som tu prišiel, lebo je tu veľa miest v okolí, kde sa dá ísť loziť na skaly, takže vždy keď sa dalo, boli sme tam pečení varení. :)

(ulica v Burgose ; katedrála v Burgose; Arco de Santa Maria; lezenie v okolí Burgosu; platany v Burgose)

Čo by som mohol pochváliť najviac, boli hodiny španielčiny. V porovnaní s inými projektami tu bola nadštandardná jazyková podpora. Každý deň som mal možnosť chodiť ráno alebo poobede na 2 hodiny španielčiny do dobrovoľníckeho jazykového centra Atalaya Intercultural, kde vyučovali dobrovoľníci španielčinu ľudí, ktorí to najviac potrebovali. Väčšinou to boli ekonomickí migranti z Maroka, východnej Európy či stredného východu. Plus sme ku tomu mali ešte OLS (Online Linguistic Support) z Erasmus+ a keďže v Španielsku málokto rozumie po anglicky, prvé mesiace boli boj.

8

(Výlet s deťmi z Atalaye Intercultural)

Moja hlavná úloha v organizácii Amycos bola, že som sa staral o expozície. Amycos je neziskovka, ktorá sa zaoberá propagovaním spravodlivosti a solidárnosti nenásilnou formou. Bojujú proti všetkým druhom diskriminácie na základe náboženského vyznania, pohlavia, sociálnej triedy či etnického pôvodu. Upozorňujú na rastúci hlad a chudobu vo svete a že sa materiálna prosperita čoraz viac sústreďuje iba v niekoľkých krajinách. Obhajujú ľudské práva a práva národov a podporujú postoje a politiky, ktoré nás vedú k vytváraniu zodpovedných vzťahov so životným prostredím. Expozície Amycosu a množstvo rôznych materiálov na tieto témy môžete nájsť na ich stránke Amycos.org

Keď si nejaká entita objednala našu expozíciu, zobral som dodávku, naložil ju, namontoval a neskôr sme tam prišli s ostatnými dobrovoľníkmi urobiť na túto tému workshop alebo prednášku. Pracovali sme s témami ako sú ciele udržateľného rozvoja, zodpovedné používanie vody, vedomé nakupovanie či Fair Trade

NZEH9066

(Workshop na tému Fair Trade - Santander)

Workshopy a rôzne standy na ulici, v školách či iných organizáciách ma bavili najviac. Veľa som sa naučil o udržateľnosti a o tom, že si máme v obchode vyberať hlavne lokálne produkty. Nejesť avokáda a iné ovocia a produkty z dovozu, ako keby rástli u suseda na dvore. A to nehovorím o tom, koľko z peňazí, ktoré za ne dáme, sa aj reálne dostanú ku tomu chudákovi roľníkovi kdesi v Afrike alebo Latinskej Amerike, ktorý robí za 3 doláre na celý deň. Preto majte záujem o Fair Trade produkty a jedzte hlavne lokálne. 

(Workshop na tému udržateľnho rozvoja v Brivieske; Stand na tému nedostatku vody v rozvojových krajinách - Santa Maria al Campo 1, 2; Workshop na tému Fair Trade - Santa Maria del Campo; Workshop na tému udržateľnosti - Villablino; Kláštorná jedáleň - Burgos; Kancelária Amycosu - Burgos)

Mimo iné som cez týždeň chodieval každý deň pomáhať do kláštora do jedálne pre ľudí v núdzi a dvakrát do týždňa pomáhať s domácimi úlohami deťom do družiny Atalaye. Plus hodiny v kancelárii Amycosu, kde som pomáhal s čím bolo treba, pripravoval sa na workshopy či chystal expozície.

Aby som nehovoril iba o práci, poviem vám aj tom, ako som tam spoznal nespočetne veľa skvelých ľudí či zo Španielska, tak aj z celej Európy. Spolubývajúceho Gréka Kyriakosa, ktorý mi vysvetlil, že Gyros nie je Kebab a že Macedónsko by sa nemalo volať Macedónsko, ale nejako inak, lebo Macedónsko je aj časť Grécka. Spolubývajúcu Giadu, ktorá robila najlepšie rizoto aké som kedy jedol, a ktorá ma naučila, že existujú cestoviny a cestoviny z Talianska. Poviem vám, že na to, že som bol v Španielsku, viem docela dobre nadávať po taliansky. 

10

(Jaskyňa Ojo Guareňa)

Určite musím spomenúť aj to ako som sa dostal na expedíciu do Ojo Guareňa, jednej z najväčších jaskyní v Európe a plazil sa tam takými otvormi, že by ste neverili. Precestoval celý sever, od Pyrenejí až po Santiago de Compostela. Videl množstvo prírodných úkazov, vodopádov, vrchov, stredovekých dediniek a miest, plus neviem koľko katedrál. Ale hlavne som tam žil naplno. Stále sme niečo vymýšľali a nikdy nebola nuda. 

(Farro de Caballo; Bosque de Oma; Dragonstone: D; Ronda; Pyreneje; nejaká pláž na severe; Picos de Europa)

Kto rozmýšľa o dobrovoľníctve, nech prestane rozmýšľať, odváži sa a ide do toho. Mladí sme len raz. 

Šimon.

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: