KERIC je organizácia, ktorá sa zameriava na prácu s mladými ľuďmi z miestnej komunity a nastoľuje témy, ktoré považuje za aktuálne pre súčasnú dobu. V posledných rokoch sme sprostredkovali mnoho aktivít pre mladých ľudí ( väčšinou tínedžerov). Bez ohľadu na tému sme si všimli, že často sme prirodzene začali hovoriť o zdraví v rôznych podobách( sexuálne zdravie, duševné zdravie, zdravá komunikácia atď.). Videli sme, že účastníci sa často hanbia pýtať informácie a tiež im chýba veľa informácií, ktoré sa v tomto veku očakávajú. Ak mali nejaké problémy, nevedeli, na koho sa majú obrátiť alebo ako funguje slovenský zdravotný systém, mimovládne organizácie, charitatívne organizácie a iné orgány a aké majú ako neplnoletí práva.
Prostredníctvom tohto projektu by sme chceli vytvoriť priestor na otvorenú diskusiu o zdraví(najmä o tých častiach, ktoré sa v škole často vynechávajú, nediskutuje sa o nich s rodičmi alebo sa hanbia spýtať vo formálnom prostredí:) Cieľom je vytvoriť priestor s bezpečným prostredím, kde budú môcť ľudia klásť otázky bez odsudzovania a dostávať vzdelané, praktické odpovede.
 
Projekt sme rozdelili na 3 fázy:
Faza 1:  Workshopy na školách o duševnom zdraví
Prebehli online a  do nich zapojené školy na Kysuciach so skupinami po 30 žiakov od 14-18 rokov. Naši dobrovoľníci urobili s nimi úvod to témy mentálneho a sexuálneho zdravia a vzťahov. Použili na to online nástroje ako sú Mentimeter, Kahoot a pod.. Žiaci mali možno vyskúšať si aj silent discussion. 
  
Faza 2: 3 víkendovky po 15 študentov ( mentálne zdravie, sexualne zdravie a vstahy+moje prava)
Mind your Mind - ako nepodliehať stresu a tlaku okolia a mať radosť z maličkostí 4.-6. júna 2020 v Párnici, Penzióne ADAK.
O tejto víkendovke si môžete aj prečítať na našom Linkedine, kde nám Camila Manique Ferreira, naša dobrovoľníčka z Brazílie, napísala článok.
Instagram post.

 
Let's talk about you and me - o vzťahoch, dospievaní a realite teenagerstva
Instagram post.

 
Objection - o tom, ako a kde vyhľadať pomoc alebo ju poskytnúť blízkemu, lepšie spoznáme svoje práva
Instagram post
 
Fáza 3: Prezentácia vzniknutých modulov na konferencii organizovanej KERICom - plánovaná na september 2022

 

Projekt podporený programom Erasmus+ (Rada Európy).
FAVPNG european union erasmus programme erasmus education aQ7neXKR

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: