blog marianka thumbnailKeď som dostala ponuku od KERIC-u napísať o mojej ESC skúsenosti na Islande, bola som vzrušená. Po zapnutí počítača som si uvedomila, že je to rozprávanie na hodiny a hodiny a vlastne ani neviem kde začať. Snáď tým ako sa to celé začalo.

Viac než krajina ma zaujal projekt. Chcela som tráviť čas v prírode, otázky životného prostredia sú mi blízke a rada počúvam príbehy ľudí. Na druhej strane tu boli obavy z manažovania kempov či intenzívneho spolunažívania s veľkou skupinou ľudí. Predsa len, časy študentské sú už za mnou a exhibicionizmom práve neoplývam.

Pamätám si, ako sme raz s kamošmi pri pive vyberali destináciu našej dovolenky a rozhodnutie padlo na Faerské ostrovy, lebo veď na Islande sú milióny turistov. O rok na to som dostala šancu ísť na Island, dokonca v čase pandémie, čiže bez miliónov turistov. Zaujímavá náhoda.

Už je to mesiac, čo skončil môj ESC projekt v NGO SEEDS Iceland. Táto mimovládna, nezisková organizácia sa zaoberá propagáciou povedomia ochrany životného prostredia a medzikulturálneho porozumenia prostredníctvom sociálnych, kultúrnych a environmentálnych projektov na Islande.

Na projekte som pôsobila ako enviromentálny kemp líder. Mojou hlavnou úlohou bolo viesť kempy skupín medzinárodných dobrovoľníkov. Tam sme spoločne pracovali a žili v priebehu 10 až 14 dní.

Kempy mali rôzne zameranie. V letných mesiacoch boli populárne outdorové work campy, kde sme manuálne pracovali v prírode a bývali mimo mesta alebo v botanickej záhrade v hlavnom meste Reykjavík. Najväčšiu skupinu kempov tvorili kempy environmentálne a fotografické. Plánovali sme chod kempu od vytvárania harmonogramu cez logistické zásobovanie až po spojku s officom. Našou hlavnou úlohou bolo vedenie skupinových diskusií, workshopov a prezentácií o rôznych environmentálnych témach. Starali sme sa tiež o voľnočasové aktivity či hry na prelomenie ľadu medzi účastníkmi. V neposlednom rade sme snažili vytvárať a udržiavať dobrú atmosféru aby sa každý účastník cítil prijatý či mohol vyjadriť svoj názor alebo skúsenosti.

Keby som mala opísať každý kemp zvlášť, musela by som pravdepodobne vytvoriť vlastný blog. 😊

Môj projekt začal o mesiac neskôr ako bolo plánované, čo vôbec nebolo na škodu. Takto som mohla zažiť krajinu od leta, kedy slnko nezapadá, do zimy, kedy takmer nevychádza.

blog marianka 1

# Nočný volejbal v parku Klambratún pred naším domom

Outdoor kempy

Moje prvé kempy boli outdorové v rôznych častiach ostrova. S prvým kempom Between Glaciers & Lava sme sa pozreli na miesto s názvom Húsafell - miesto pre milovníkov umenia. Pôsobil tu umelec a skalný tesár Páll Guðmundsson. Našou úlohou bola úprava okolia, od jednoduchšieho kosenia trávnika až po zhotovenia chodníka z lávových kameňov. Pri sebe sme mali trpezlivého odborníka, ktorý nás viedol a vysvetľoval nám prácu s kameňmi. Predvádzal nám rôzne merania vodováhou či počítania pomocou geodetického prístroja a popritom rozprával o svojej domovine, Islande. Vo voľnom čase sme cvičili jogu, hrali futbal, či našu obľúbenú hru Jungle Speed. Špeciálnou odmenou nám boli dychberúce výhľady na nádhernú prírodu. Samozrejme, po práci si treba dopriať zaslúžený oddych, a ten sme si užívali v outdoor bazénoch. Islanďania milujú bazény. Bazény sú vonku a využívané v každom počasí. Podnikli sme viaceré túry v okolí, prešli sa po ľadovci Langjökull či lávových, alebo dúhových poliach. Kemp bol ukončený rozlúčkovou oslavou. Odnášame si nezabudnuteľné spomienky, darček od umelca a hor sa na druhý kemp.

# Naše turistiky počas kempu

Druhý kemp Caves and Canyons in the East of Iceland ma zaviedol na východ ostrova neďaleko mesta Egilsstaðir do starého farmárskeho domu Hjarðarhagi. I v tomto kempe sme mali viaceré zaujímavé úlohy. Upravovali sme kamennú stenu na kopci za našim farmárskym domom hneď vedľa vodopádu, čistili prírodný geotermálny prameň Laugarvellir, hnojili stromčeky blízko vodopádu Rjúkandafoss či upravovali chodníky pri známych kaňónoch Stuðlagil Canyon, Hafrahvammar Canyon. Náš hostiteľ nás raz prekvapil a predstavil nám tri stopárky, ktoré boli mimochodom z Oravy. Ponúkol im nocľah a my sme im ponúkli prácu. 😊 Išlo o nádherný hike cestou na Þerribjarg, kde sme sa kochali prekrásnymi výhľadmi. Ako sa hovorí, spojili sme príjemné s užitočným. Kemp opúšťame po spoločnej grilovačke s našimi hostiteľmi a ich známymi so slovami vďaky a s pozvánkou na opätovnú návštevu.

#1 Práca na kamennej stene, #2 Úprava turistického chodníka v kanóne, #3 Tradičný islandský brunch

Zaujímavý kemp bol i na opustenom ostrove Viðey, ktorý má necelé tri kilometre a nachádza sa blízko hlavného mesta. Starali sme sa o okolie, mini záhradku i čistili pláže. Na ostrove sa nachádza slávny Imagine Peace Tower, ktorý nechala postaviť Yoko Ono na počesť Johna Lenona. Ostrov je známy výskytom rozmanitých druhov vtákov (aj obľúbený puffin – alka bielobradá) a veternosťou. V našich srdciach sa tento výnimočný ostrov zapísal jednoznačne pod názvom „Tropical island“ keďže odvážlivci skúsili i plávanie v mori a ja ako zodpovedný kemp líder som prvýkrát sledovala aplikáciu na kontrolu prílivu a odlivu a mala telefónné číslo na kapitána loďky.

#1 Úlovok z čistenia pláže na ostrove Viðey, #2 Západ slnka na ostrove Viðey - Photo by Brandon Sheppard

Environmentálne/fotografické kempy

Zúčastnila som sa troch environmentálnych kempov. Prvý sa niesol v duchu: „čo ťa nezabije, to ťa posilní.“ Nebola to prechádzka ružovou záhradou, ale veľa sme sa naučili. O nás, o ľuďoch, o komunikácii. Okrem prednášok a diskusií (témy boli počas kempov rôznorodené: od zodpovedného cestovania, cez urban agriculture, sustainable fashion, prírodnú kozmetiku, či zero waste, atď.), sme ochutnali rôzne medzinárodné kuchyne, spoznávali qigong, medzinárodný hip-hop i iné štýly. Prostredníctvom hier sme sa lepšie spoznávali a zdieľali skutočnosti, ktoré by sme inak nezdieľali. Počúvali sme našich talentovaných hudobníkov, učili sa tradičné tance, magické kartové triky alebo šach. Okrem čistenia lesa či pláží sme podnikli napríklad street art prechádzku mestom, navštívili maják Grótta, múzeum veľrýb či penisov, ale i tajuplné sídlo islandského kontroverzného režiséra menom Hrafn Gunnlaugsson, ktorého sme náhodne stretli. Daroval nám i jeho DVD slávneho vikingského filmu z roku 1984 (iba pre silné žalúdky). V rámci kempov sme mali aj rôzne exkurzie mimo mesta.

Exkurzia Snæfellsnes peninsula Photo by Calina Porto

# Exkurzia Snæfellsnes peninsula - Photo by Calina Porto

Ďalší z kempov sa odohrával priamo v botanickej záhrade, o ktorú sme sa starali. Tu sme sa, okrem iného, učili španielské tance, kedže sme tu mali dve temperamentné Španielky. Voľný čas sme trávili v bazénoch, ktoré boli pre nás dobrovoľníkov zadarmo. Ako poďakovanie za dobre vykonanú prácu bola súčasťou rozlúčkového brunchu čokoládová torta a návšteva sochárského múzea.

Fotoshooting s kamošmi v botanickej záhrade v Reykjaviku

# Fotoshooting s kamošmi v botanickej záhrade v Reykjaviku

V rámci našich kempov sme spolupracovali aj s rôznymi inými organizáciami. Spojili sme sily a prispeli aj našou usilovnosťou pri čistení pláží s NGO Sea Shepherd či Blue Army of Iceland, kde sme stretli zanietených a inšpiratívnych ľudí. Takisto sme spolupracovali s Red Cross či s Forest Association, kde sme pomáhali s výsadbou stromčekov v nehostinnom teréne - v machu a v kameňoch pri silnom vetre na kopci. Drsná príroda sa postarala o intenzívny zážitok, ale našťastie nikoho neodfúklo ďaleko.

Výpomoc so sadením stromčekov v spolupráci s Forest Association

Výpomoc so sadením stromčekov v spolupráci s Forest Association

ZOOM-ovacie kempy

V čase reštrikcií sme mali i kempy virtuálne. Na začiatku sme neboli práve nadšení ZOOmovači, ale nakoniec to bola zaujímavá skúsenosť. Zažili sme veľa improvizácie pri online vegánskom varení, či DIY workshopoch. Taktiež sme mali zaujímavé diskusie na enviromentálne témy či prezentácie našich krajín. Kemp sme sprevádzali dennými výzvami, čím sme sa snažili motivovať našich účastníkov i seba malými nápadmi k lepšej zmene, napríklad k vyčisteniu okolia alebo k znovuzasadeniu zeleniny pri okne či rôzneho upcyclingu, alebo výrobe DIY vianočných prírodných ozdôb či kozmetiky.

# Občas sa stačí pozrieť okolo nás, zapojiť kreativitu a vdýchnuť veciam nový zmysel

Treba myslieť aj na voľný čas...

Hlavné mesto Reykjavík si obľúbi hádam každý. Ponúka kopec možností trávenia voľného času. Dlhé prechádzky po pláži alebo v lese, jazdu na koni či na bicykli, kultúru či pivko. Môžete zbierať hríby v lese a o päť minút mušle na pláži. V lete hrať volejbal pri polnočnom odraze slnka a v zime sledovať hravú polárnu žiaru, či štrikovať tradičnú loppapeysu alebo sa oddať nejakému umeniu. Takmer každý na Islande je viac či menej umelcom.

Polárna žiara na ostrove Viðey a moja maličkosť Photo by Brandon Sheppard

Polárna žiara na ostrove Viðey a moja maličkosť - Photo by Brandon Sheppard

Ja som chcela vyskúšať stopovanie a kempovanie, čo sa aj úspešne podarilo. Stretla som dobrodruhov cez couchsurfing. Cestovala som a počúvala historky troch milovníkov divokej prírody, nekomfortne prechádzala ľadovou vodou počas túry, či len sledovala nekonečnú krásu z okna auta. Neskôr som sa dočítala, že cesta F210 patrí k jednej z najkrajších na výhľady v tejto neobývanej časti ostrova, ale i nebezpečných. Jednoznačne potrebujete skúsenosti pri prechode riekami a auto 4x4. My sme mali našťastie miestneho znalca, pri ktorom sme sa cítili v bezpečí, a tak si užívali divokú prírodu plnými dúškami.

# Víkendový camping víkend v Highlands of Iceland

A takto by som mohla písať ešte pár dní. Je jasné, že tento projekt bol veľmi intenzívny. Predsa len bývať cca s 15 ľuďmi v jednom dome je občas na mašľu. Striedať kempy ako ponožky a opäť si zvykať na nových ľudí, pričom sa snažíte o efektívny multitasking, je psychicky náročné. Navyše, počasie je často proti vám a harmonogram meníte trikrát za deň. Nie je to úplne pre každého.

Za seba môžem povedať, že som stretla úžasných a podporujúcich ľudí. Ako to už v živote býva, všetko je o ľuďoch. Každý bol iný, a predsa tvoril neoddeliteľnú súčasť našej SEEDS bubliny. Veľkým vzorom bol pre nás nepochybne aj zakladateľ organizácie Oscar, ktorý nás tiež neúnavne podporoval, a pre ktorého sme boli ďalšou rodinou popri jeho vlastnej. Často sme sa čudovali, odkiaľ berie toľko energie. A možno tá energia plynie sama, keď robíte to, čomu veríte a máte svoj sen, ktorý chcete žiť.

blog marianka 19

# A opäť nejaká narodeninová párty - Photo by Calina Porto

Vďaka ESC projektu mi prišli do cesty inšpiratívni ľudia a zažila som rôzne výnimočné momenty. Veľakrát som išla cez zónu môjho komfortu. Bol to veľmi intenzívny projekt, či už na ľudí alebo na zážitky, obklopený dychberúcou prírodou a skvelým tímom. Jednoznačne ide o skúsenosť na celý život a je len na nás, čo si z toho odnesieme. Dôležité je vybrať si z veľkého počtu projektov taký, ktorý vás hneď osloví, ktorý vás bude baviť, učiť i motivovať. Každý sme iný, každého baví niečo iné a samozrejme aj vyniká v niečom svojom, možno ešte neobjavenom.

Veľkým obohatením boli feedbacky od kolegov, partnerov či samotných účastníkov kempov, kedy nám posielali/jú fotky ako čistia okolie doma či na dovolenke. Mnohí vytvorili enviro klub na svojej škole alebo začínajú so svojimi vlastnými projektami. Mnohí sú „len“ vďační za tento čas strávený s nami v tejto čarovnej krajine.

Som vďačná za túto skúsenosť. Za ľudí ktorí mi skrížili cestu, za tých ktorí ma motivovali a stále motivujú a všetkým, ktorí ma v tomto dobrodrúžstve podporovali, ďakujem. Ak sa rozhodujete, či ísť do podobného projektu, vyskúšajte myslieť pozitívne a dajte na vnútorný pocit. Zážitok to bude určite intenzívny a ja dúfam, že aj pozitívny.

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac aj z iného uhla pohľadu, zazdieľam aj projekty mojich kolegov/kamarátov:

Insta účet o dobrovoľníctve na Islande v SEEDS Iceland pod menom mesmerizingiceland, či kamarát vytvoril krátke video o jeho tripe, iná kamoška blog thenomadsquirrel alebo ak sa chcete viac dozvedieť o joge a nejakých tipov pre zdravší životný štýl od Samuela alebo Mariny.

Napísala Marianka Šadibolová

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: